Comunicat: sobre l’aplicació de la retallada de la 14a paga a la UB

Sobre l’aplicació de la retallada de la 14a paga a la UB

El col·lectiu d’investigadors en formació de la Universitat de Barcelona ens hem aixecat avui, dimarts 30 d’Octubre de 2012, amb una notícia sorprenent. Una notícia xocant no tan sols pel seu contingut sinó també per la immediatesa en l’aplicació del seu contingut i per la forma de comunicació. En l’apartat de la pàgina web dedicat a personal docent i investigador se’ns informa que amb efectes immediats se’ns aplicarà la retallada de sou per a treballadors públics prevista als “articles 2.5 i 2.6 del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat”.

Això significa la reducció d’una paga extra, pels que percebem 14 pagues, o, en el seu defecte, la reducció d’una catorzena part dels nostres (minsos) salaris aplicada de manera pro-ratejada durant els 3 darrers mesos de l’any i d’aplicació immediata. És a dir, una retallada important que pot suposar dificultats econòmiques molt greus per als afectats, agreujades per la manera lamentable i incomprensible amb el qual s’ha comunicat aquest fet: el mateix dia que s’ha cobrat un 27% menys de l’import mensual.

Volem denunciar que aquesta mesura s’enquadra en el seguit d’atacs continus que pateix el sector de la investigació i, especialment, un dels seus col·lectius més precaris com és el dels investigadors en formació. Volem també expressar la nostra sorpresa, indignació i incredulitat davant els canals de comunicació utilitzats (només una notícia a la pàgina web) així com la total manca de transparència i diàleg en l’aplicació d’aquesta mesura. Ens sembla una manca de respecte i de sensibilitat no haver-ne comunicat l’aplicació amb antelació, preveient les possibles complicacions econòmiques per als afectats.

Finalment, volem recordar que aquesta mesura anunciada inesperadament coincideix en el temps amb el període de matriculació al programa de doctorat. Molts de nosaltres hem de pagar les abusives taxes de doctorat que se’ns imposen per desenvolupar la nostra recerca, la nostra feina. Les taxes suposen més de la meitat d’un salari mensual complet i s’han apujat de manera indiscriminada els darrers anys. Aquest fet suposa una pressió addicional sobre les ja malmeses espatlles del nostre col·lectiu, un col·lectiu que fa funcionar la recerca del país i que és, o hauria de ser, la seva garantia de futur.

DoctorandsDiagonal

Anuncis

7 thoughts on “Comunicat: sobre l’aplicació de la retallada de la 14a paga a la UB

 1. El link és aquest https://intranet.ub.edu/dyn/cms/menu_eines/noticies/2012/pdi/10/30_1.html tot i que crec que només s’hi pot accedir des de la intranet, per això copio directament la notícia:

  —————————————————————————-
  Nòmina del personal docent i investigador d’octubre de 2012
  30/10/2012

  PDI

  Al personal docent i investigador se li ha aplicat, a la nòmina del mes d’octubre, els articles 2.5 i 2.6 del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, que diuen el següent:

  2.5 En els casos en què no es prevegi expressament en el seu règim retributiu la percepció de pagues extraordinàries o se’n percebin més de dues a l’any, es redueix una catorzena part de les retribucions totals anuals, exclosos incentius al rendiment. Aquesta reducció s’ha de prorratejar entre les nòmines pendents de percebre en el present exercici a partir de l’entrada en vigor d’aquest Reial decret llei.

  2.6. El que disposen els apartats anteriors no és aplicable als empleats públics les retribucions per jornada completa dels quals, exclosos incentius al rendiment, no assoleixin en còmput anual 1,5 vegades el salari mínim interprofessional que estableix el Reial decret 1888/2011, de 30 de desembre.

  En concret, es veu afectat per l’art. 2.5 el personal docent funcionari, interí, i laboral permanent i temporal, amb compatibilitat amb una altra activitat pública, i que per tant no percep paga extra a la UB, i els investigadors amb categories contractuals la normativa de les quals estableix la percepció de la retribució anual en 12 mensualitats.

  La disminució aplicada correspon al prorrateig de la catorzena part del sou anual en els mesos que resten de contracte de l’any 2012 i es veu reflectida a la nòmina en el concepte R03 Reducció R.D. 20/2012.

  En aplicació de l’art. 2.6, pel fet de no arribar a l’1,5 del salari mínim interprofessional anual, no s’aplica descompte a:

  Investigadors en formació del programa APIF (ajuts UB)
  Investigadors en formació del programa FI amb sou mensual de 1.200 € (ajuts de la Generalitat de Catalunya)
  Investigadors en formació del programa FI-ICIP amb sou mensual de 1.200 € (ajuts de la Generalitat de Catalunya)
  —————————————————————————-

  • Ara resulta que l’han interpretat malament, i deuen retallar a tots els que posava que no arribàvem a l’1,5 del salari mínim.
   En el meu cas particular, sóc APIF i m’acaba d’arribar un correu que ens apliquen la retallada.
   Com va el tema de les reclamacions? Algú sap perquè aquest canvi de parer?

 2. Bon dia,

  Sóc uns dels investigadors en formació FI del Campus Mundet i voldria saber si des de algún colectiu de investigadors o des de alguna Asamblea universitaria s’està organitzant alguna mesura de protesta per l’aplicació d’aquesta retallada en els nostres sous, que a més a més, és il·legal, deixo un link on s’explica: http://universocuantico.wordpress.com/2012/11/01/alerta-doctorandos-recorte-de-la-paga-extra-que-no-es-de-la-paga-extra/

  Crec que hem de fer alguna cosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s